neděle 23. února 2014

Recenze: Výkřik do tmy



Výkřik do tmy

  •          Originál: Sommernachtsschrei
  •          Autor: Manuela Martini
  •          Překlad: Michaela Škultéty
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 208
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Franziska se vrací na místo, kde před rokem zemřel za nevyjasněných okolností její přítel. Všichni jsou přesvědčeni, že vrahem je Franziska, která si z osudného večera vůbec nic nepamatuje. Musí si vzpomenout, odhalit, co se tehdy opravu stalo. Proč jí v tom ale někteří brání? Co když se všechno odehrálo úplně jinak?

Edice Thriller
Recenze na Motýlí křídla
Recenze na Mrazivé léto
Recenze na Zrádného anděla

UntitledObálka: Tmavší obálka opět není nijak výrazně propracovaná, ale na design k „thrillerovské edici“ jsem si zvykla a hlubší posouzení jsem si schovávala hlavně pro obsah.

Proč jsem si knihu vybrala: Výkřik do tmy už podle anotace sliboval zajímavé čtení. Příběhy kde hraje zásadní roli ztráta v paměti, byly vždy mé oblíbené, a tak jsem od knihy hodně čekala.

„Takové věci říká v podobné situaci skoro každý.“ (strana 167)

Děj: Franziska Krausová měla celkem pohodový život. V nové škole si po těžkém začátku našla kamarádky a začlenila se do pěvecké skupiny. Všechno vypadalo nadějně i ve chvíli, kdy začala chodit s pohledným Mauricem. 

Tumblr | via TumblrUdálost, která se odehrála na školní akci u jezera, ovšem změnila Franzisky život.   Maurice je mrtvý, všichni si myslí, že ho zabila Ziska, ta si z oné události nic nepamatuje. Když se po roce vrací zpátky do města je odhodlaná zjistit pravdu.

„Je to, jako kdyby sis pamatovala jenom fotky z narozeninové oslavy, ale samotnou oslavu ne.“ (strana 74)

Hodnocení: Výkřik do tmy je druhým Thrillerem Manuely Martini a musím říct, že pozoruji zlepšení. Po průměrném Mrazivém létu přichází knížka, která má mnohem zajímavější zápletku a akční hrdinku. 

„Teprve teď se začnu třást“ (strana 119)

CuteManuela Martini vsadila na pátrání, které čtenáře zaujme. Hlavní hrdinka Ziska trpí ztrátou paměti a čtenářovo napětí typu „kdy už si konečně vzpomene?“ graduje. Navíc se postupně dočkáváme retrospektivy, která pro bystrého čtenáře odhalí skutečného vraha, protože nikoho ani ve vteřině nenapadne, že by Franziska byla vražedkyně.

Autorka netěží jen ze ztráty paměti, ale do hry přidává i další aktuální problémy, např. povrchnost školního kolektivu, holčičí šikanu a v neposlední řadě i zkorumpovanost města. 

Výkřik do tmy si opravdu zaslouží nálepku Thriller a z celé edice je pro mě ten „nejthrillerovatější“.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 70 %
·         Děj: 80 %
·         Love story: 70 %

(1) Lau GrisantyCelkový dojem: 74 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

2 komentáře:

  1. Ztrátu paměťi v knížkách moc ráda nemám, ale Výkřik do tmy vypadá dobře :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mmmmm, chudák Franziska a její přítel...
    Vypadá to zajímavě...

    OdpovědětVymazat