čtvrtek 5. prosince 2013

Recenze: Temná akademie - Rozpolcení



Rozpolcení
Série: Temná akademie

  •          Originální název: Divided Souls
  •          Autor: Gabriella Poole
  •          Překlad: Matocha Čeněk
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 288
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Darkova akademie začíná nový semestr ve starobylém Instanbulu. Cassie je vznešeností města nadšená, nemá ale sílu na to, aby si pobyt pořádně užila. Musí si zvolit mezi privilegovaným světem Vyvolených a svými nejlepšími přáteli. Cassie stojí před osudovým rozhodnutím, které jí může změnit život jednou provždy. Mezitím se městem plíží vrah a podezření může padnout na kohokoliv...

I S T A N B U L | via Facebook Recenze na první díl (Vyvolení)
Recenze na druhý díl (Spoutaní)

Obálka: Jedovatě zelená obálka se drží stejného schématu jako předchozí díly. Nejvýraznější je opět oko na hřbetu a výhled na Istanbul. Postavy se moc nepovedly a mou pozornost neupoutaly.

Proč jsem si knihu vybrala: Po hodně otevřeném konci, který přichystal předchozí díl, jsem byla zvědavá a čtení jsem neodkládala.

„Nechtělo se ji věřit, že nenašla vůbec nic.“ (strana 212)

Děj: Darkova akademie se tento semestr stěhuje do Istanbulu, pro Cassie je to už třetí pobyt na akademii a nezačíná příliš dobře. Ranjit se rozhodl s Cass rozejít a věnovat se svým povinnostem s Vyvolenými. Podobně je na tom i Isabella, která se musí přenést přes rozchod s Jakem. Cassie a Isabella se jako dobré kamarádky podporují, aby na kluky zapomněly, vyrážejí na nákupy a obdivovat město. 

lose yourself.
Cassie je zaskočena, když se Ranjit objeví v Istanbulu a chce ji zpátky. Cass musí tento semestr dělat samá těžká rozhodnutí a situace se ještě zhorší ve chvíli, když se dozvídá, že Istanbul není tak bezpečný, jak si představovala.

„Nejvyšší čas, abychom si tu vydobyly své místo.“ (strana 35)


Hodnocení: Autorka se rozhodla vést třetí díl v temnějším duchu, a tak jsme svědky napínavé až detektivní zápletky. Hledání vraha představuje něco, co v celé sérii ještě nebylo a překvapivě to celou knížku posouvá dopředu. Samozřejmě se stále řeší problémy, které se vyskytly v předchozích dílech: Cassie promlouvá se silně protivnou Estelle, Ranjit se chová nelogicky a sir Alaric by neoslnil ani partu slepých. 

Beauty <33333 
„Ale vážně, nemusíš se angažovat o nic víc, než budeš chtít“ (strana 85)

Gabriella Poole není špatná spisovatelka, popisy města jsou opět zvládnuté na jedničku a detektivní zápletka udělala své, jenže je tu stále ten samý problém s postavami. Temná akademie má tak nevýrazné nebo dokonce otravné hrdiny, že ani sebelepší popis města nezachrání absenci hlavních hrdinů. Cassie a Ranjit nejsou zrovna nejzábavnější knižní dvojka a připravit čtenářsky atraktivní vztahovou zápletku se nedaří.


Vykřesat jiskřičky naděje se povede až k samotnému konci, autorce se i přes jisté chyby daří vytvořit atraktivní závěr, který nutí čtenáře vyhledat další díl.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 65 %
·         Děj: 60 %
·         Love story: 55 %

Celkový dojem: 60 %
JPG: Photos: "Magic" by magda biskup 
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat