čtvrtek 21. března 2013

Recenze - Stefanovy deníky: Stopy minulosti

RECENZE NA PŘEDCHOZÍ DÍL JE ZDE.

Stopy minulosti
Série: Stefanovy deníky

  •          Originální název: The Ripper
  •          Autor: L. J. Smith
  •          Překlad: Milena Hordinová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2012
  •          Počet stran: 240
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Propadli jste zcela Upířím deníkům? Zajímá vás, jaké události předcházely jejich ději? Stefanovy deníky odhalují temnou minulost dvou znepřátelených bratrů, kteří se marně snaží utéct děsivému osudu. Uběhlo dvacet let a Stefan se přestěhoval do Anglie. Jeho poklidný život na statku na venkově přeruší zprávy o vraždách v Londýně. Pachatelem je podle novinářů Jack Rozparovač, ale Stefan si je jistý, že jde o dílo upírů. Rozhodne se vraha vypátrat a zabránit dalším zločinům. Stefanovi i Damonovi hrozí nebezpečí, znovu je dostihla minulost...

486129_432063443547890_1638550839_n_largeObálka: V zásobě je ještě spoustu krásných fotek ze seriálu a na obálku se bezpochyby vybírají ty nejhezčí. Nina má tak krásné šaty, že bych jí je hned svlékla (jsou za tím jen ty šaty) a Ian s Paulem vypadají skvěle. Takže opět velmi vysoké hodnocení.

 „Uvidíme se později, bratře.“ (strana 148)

Děj: Uplynulo 20 let od doby, kdy se Stafan s Damonem naposledy viděli. Stefan se mezitím usadil na anglickém venkově, kde spokojeně žije s rodinou Abbottových. Snaží se dodržovat předsevzetí nepít lidskou krev a chovat se jako člověk.

Oboje se mu nadprůměrně daří a pan Abbott ho sebou bere do Londýna, aby pomáhal při uzavírání obchodu. Z novin se dozvídá, že Damon je také v Londýně a opět se vydává za hraběte. Druhá zpráva je poněkud horší. Ve městě řádí vrah, který utočí na mladé dívky. Rozparovač je velkou hrozbou a Stefan začíná podezírat Damona. Od pana Abbotta si bere týden volna a v Londýnské metropoli začne hledat svého upírského bratra.

Tumblr_lrrfy2necf1qdgxnto1_500_large100736897_largeHodnocení: Na začátek musím podotknout, že v tomto díle se dějově nikam výrazně neposouváme. Časový skok je sice o 20 let, ale co se týče nějakého posunutí sourozeneckých vztahů a sporu s Klausem, nevyřeší se zhola nic. Tento díl je víc odpočinkovější a prožívání příběhu z konce 19. Století si můžeme dostatečně užít. 

 „Stefane, tvůj problém je, že nechápeš smrt.“ (strana 150)

Nová postava mladé servírky Violet, která se touží stát herečkou, přináší svěží vítr a dělá ze Stefana ještě příjemnější postavu hlavního hrdiny (kdo by to byl řekl?!). Violet zčásti nahrazuje moji oblíbenkyni Lexi, která se bohužel v tomto díle neobjeví.

22488_462786263771825_1129878792_n_large „Nedělej si starosti. Jsi se mnou.“ (strana 63)

Postavy nových záporáků mě moc neokouzlily, akční scény mi paradoxně přišly nejslabší. Mnohem víc jsem si užila nakupování drahých šatů, návštěvu divadla a další akce, které spáchal Stefan společně s Violet.

I když většina lidí nahlíží na Stefanovy deníky jako na „dojnou krávu“ Upířích deníků, já si to nemyslím. Série Stefanových deníků se vyvíjí více než slibně a čtenářům má určitě co nabídnout.


Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 90 %
·         Děj: 85 %
577552_431982940220224_2027952605_n_large·         Love story: 80 %

Celkový dojem: 85 %

  •          Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  •          Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

4 komentáře:

  1. V seriály hrajú len samí pekní herci, obálka je fakt úžasná. A taktiež by som prijala Ninine šaty! Vždy keď majú nejaký ples alebo párty, je úžasne oblečená. (i Caroline s Bonnie :))

    OdpovědětVymazat
  2. No tak do upířích deníků se asi nikdy nepustím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus to alespoň se Stefanovými deníky - místy si říkám, že jsou ještě lepší. :)

      Vymazat