pondělí 10. prosince 2012

Recenze - Zlatá lilie


Zlatá lilie
Série: Pokrevní pouta

    http://data.bux.cz/book/021/144/0211444/large.jpg
  •          Originální název: The Golden Lily
  •          Autor: Richelle Mead
  •          Nakladatelství: Domino
  •          Vydání: Listopad 2012
  •          Vazba: Brožovaná
  •          Počet stran: 328

Anotace: Alchymistka Sydney Sageová slouží jako jakýsi most mezi světem vampýrů a lidí: chrání tajemství prvních a životy druhých. Moc ráda by studovala univerzitu, ale místo toho byla vyslána na snobskou střední školu v Palm Springs. Má tam za úkol střežit morojskou princeznu Jill Dragomirovou před zabijáky, kteří chtějí ve světě Morojů rozpoutat válku. Všichni ji považují za skvělou alchymistku, dokonce i ti, kteří o ní dříve pochybovali. Nyní však začíná pochybovat ona sama: opravdu jsou všichni vampýři zvrácené stvůry, anebo je to všechno jinak? Všechno se ještě víc zkomplikuje, když bývalí Strigojové Soňa a Dimitrij zjistí, že právě Sydney by mohla být klíčem k objevení zázračného léku k proměně na Strigoje. A pak Sydney naváže milostný vztah s Braydenem… Má s ním mnoho společného, ale přesto jako by ji stále silněji přitahoval někdo jiný, na koho by kvůli jeho původu neměla ani pomyslet! Co teď? Má se řídit zákony alchymistů, anebo naslouchat hlasu vlastního srdce?

Obálka: Není nijak výjimečná, ale barevně je dobře provedená. Při tak vynikajícím ději lze na takovéhle nedokonalosti lehce zapomenout.

Proč jsem si knihu vybrala: Po prvním díle jsem byla trochu zklamaná, ale mému natěšení na další díl to nijak neublížilo. Hned jak jsem knihu měla doma, zapomněla jsem na kupící povinnosti a vrhla se do čtení.

Děj: Sydney na víkend opouští Palm Springs a vydává se do sídla alchymistů podat svědectví o Keithovi. Sydney z toho není nijak nadšená, ale jako alchymistka je zvyklá, že pro své nadřízené musí udělat téměř cokoliv. Její svědectví je klíčové v případu, přestože Keitha nesnáší, objektivně vypovídá. Keithův otec je Sydney velmi vděčný a obdivuje její schopnosti, což blonďaté alchymistce říká poslední dobou čím dál tím víc lidí. Sydney z toho nemá dobrý pocit a pochybuje o sobě. Opravdu dělá dobře, že se přátelí s vampýry?

Když se Sydney vrátí do Palm Springs, pokračuje v plnění úkolu hlídat morojskou princeznu Jill, jejíž přežití je nezbytné pro vládu královny Lissy. Soňa a Dimitrij hledají lék, který by měl chránit před proměnou ve strigoje. Používají krev Adriana a Eddieho, Soňa se ale domnívá, že by bylo dobré zkoumat i Sydneyninu krev. Sydney přestože ví, že její krev připadala strigojům odporná, odmítá.

Po dohazovacím snažení spolužáka Treye se Sydney začne scházet s intelektuálem Braydenem. Přestože je velmi chytrý a mohou spolu probírat různá témata, pravá jiskra ne a ne přijít. Jiskření paradoxně přichází tam, kde to Sydney vůbec nečeká (asi jako jediná, osotatní hned ví). Srdci neporučíš!

Hodnocení: Je to jízda. Knížka má přes 300 stran, ale letí tak svižným tempem, že na počet stran se nekouká! Čtení je zábavné, chytlavé a už po několikáté můžu s radostí konstatovat, že jsem velká fanynka Richellina stylu psaní. Richelle nemá problém vyprávět za jakoukoliv postavu. Perfektně ji věřím puntičkářskou chytrolínku Sydney i sexy potížistku Rose. Tak dobře propracované postavy se jen tak nevidí. A pak je tu Adrian. Vážně jsem si ho oblíbila. Ve Vampýrské akademii, jsem sice byla jasně Team Dimitrij, ale Adriana jsem měla ráda (žádné vražící představy jako u Edwarda), takže teď mám vážně pocit, že si zaslouží pořádnou porci štěstí. Uvidíme v dalších dílech…

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 85 %
·         Děj: 100 %
·         Love story: 100 %

Celkový dojem:  95 %

Zdroje:

2 komentáře:

  1. Ou, už bych si to asi mohla přečíst... Richelle Mead prostě miluju už od našich dávných dob... A ve spojení s Adrianem to určitě bude jízda.

    OdpovědětVymazat
  2. Richelliny knihy mám taky ráda. :-) I když, Vampýrská akademie se mi možná líbila víc. :-)

    OdpovědětVymazat