pátek 21. září 2012

Recenze - Mrazení


MRAZENÍ
Série: Vlci z Mercy Falls

Originální název: Shiver
Autor: Maggie Stiefvaterová
Překlad: Dominika Křesťanová
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 342
Rok vydání: 2010

Zajímavost: Kniha se po několik desítek týdnů držela mezi deseti nejlépe prodávanými knihami v žebříčku The New York Times.

Anotace:
Romance mezi vlkodlaky. Něžný milostný příběh prodchnutý působivou melancholií a tragikou.

Sam žije dva životy. Zimy tráví ve vlčí kůži se svou smečkou a zpovzdálí sleduje Grace, v létě je na pár měsíců člověkem, ale dosud se na Grace neodvážil promluvit. Teď je všechno jinak. Sama-vlka postřelí lovci a on se najednou, uprostřed podzimu, promění zpátky v člověka. Cítí však, že je to nakrátko a především naposledy. A právě tehdy se sbližuje s Grace. Proč je jim vyměřeno tak málo času? Sam musí bojovat za svou lidskou podobu, aby neztratil sám sebe. A Grace je ochotna udělat cokoli, jen aby o Sama-člověka navždy nepřišla...

Obálka: Obálky vypadají dobře, není nutné rozhodovat se která je hezčí, protože jsou téměř identické. Modrá barva se skvěle hodí a při pohledu vám hned mrazí. Jediné co mi trochu vadí, je podobizna vlka, který se moc nepovedl…

Co dělám po dočtení?: Googlím Rainera Rilkeho a hledám jeho básně.

Děj: Vše začalo, když malou Grace napadli vlci. Strhli ji z houpačky a odtáhli do lesa. Přežila díky tomu, že ji jeden z vlků zachránil. Grace nemůže po celá léta na vlka se žlutýma očima zapomenout a zdá se, že ani její zachránce to nedokáže. Každý rok ji pozoruje z lesa. Proč tomu tak je? Sam je vlkodlak – i když trochu v jiném pojetí. Zimy tráví ve vlčí podobě a v létě na sebe bere lidskou podobu. Jenže každý rok se krátí čas, který může strávit jako člověk.

Sam je postřelen lovci a bere na sebe lidskou podobu. Vnitřně cítí, že je to jeho poslední proměna, pak už bude jenom vlkem. S vypětím všech sil se dostane až k domu Grace. Ta ho objeví nahého (to se tak někdo má) a zraněného. Grace, je Samem okouzlena, ačkoliv se chová podivně a téměř panicky se bojí koupelny a zimy. Sam má za sebou těžkou minulost, jeho rodiče se k němu nechovali zrovna nejlépe a ve finále byli rádi, že se ho zbavili. Díky tomu je Sam citlivá a něžná duše, zbožňuje poezii a hlavně výborného Rilkeho (btw Rilke se narodil v Praze!)

Hodnocení: Grace je sympatická, i když se moc neprojevuje a je spíš melancholičtější povahy, dá se s ní jako s hlavní hrdinkou dobře pracovat. Sam mi nevadí, ale ani mě nijak výrazně nezaujal. Pořád jsem se nemohla zbavit škatulkování jeho osoby do stylu EMO (nic proti).

Každá kapitola začíná údajem o teplotě, takže zjišťujeme jaké je aktuální nebezpečí proměny. Vypravěči se střídají, takže máme možnost sledovat děj z pohledu Grace a Sama. Nejlepší část z knihy byl zajisté konec, nastala větší akce a děj měl rychlejší spád.

Celkově Mrazení hodnotím dobře a určitě budu pokračovat ve čtení série. Série vlci z Mercy Falls má celkem tři díly, po Mrazení je to Váhání (2011) a jako poslední vychází Splynutí (2011).

Ukázka: Klasika, na kterou se vás začne ptát každá kámoška.
 Rachel neřekla nic, lišácky se usmála a zamířila ke škole.
„Tak kvůli tomuhle nevoláš, je to tak?“ zakvedlala mi rukou.
 „Ten kluk je k sežrání. Co je zač, z domácí školy?“

Procenta - aneb jak se mi líbí:
•         CZ obálka: 75 %
•         Děj: 70 %
•         Love story: 65 %

Celkový dojem:  70 %

Zdroje:
 Anotace
 Obrázky

1 komentář:

  1. Mně se Mrazení taky líbilo, i když Grace se mi ze začátku nezdála, ale pak jsem si ji i docela oblíbila a Sam byl asi první knižní kluk, do kterého jsem se nezabouchla :) Ale jinak už jsem přečetla dva díly a těším se na přečtení toho posledního :)

    OdpovědětVymazat